Voorkomen is beter dan repareren

Boos zijn in het verkeer levert niets op maar kost veel. Op de ‘Dag van de verdraagzaamheid’ uitgeroepen door de Verenigde Naties in 1995* lanceert Veilig Verkeer Nederland in samenwerking met A.A.S. Schadeherstel de roadmovie ‘Martijn is boos’ over agressie in het verkeer. A.A.S. Schadeherstel is al jaren partner van Veilig Verkeer Nederland en vindt agressie in het verkeer een belangrijk thema om onder de aandacht te brengen.

Een aantal feitjes over agressie in het verkeer

Bij 95% van alle verkeersongelukken is menselijk falen de oorzaak. De economische schade van verkeersonveiligheid kost ons jaarlijks als maatschappij €14 miljard**. Om nog maar niet te spreken van het menselijk leed, dat niet in geld is uit te drukken. Agressie op de weg is in deze tijd geen zeldzaamheid. Tussen 2015 en halverwege 2018 steeg het aantal boetes voor huftergedrag met bijna 67%, zo berekende het AD op basis van cijfers van het CJIB. Veilig Verkeer Nederland leverde een bijdrage aan een roadmovie over agressie tijdens verkeersdeelname. De webdocu onderzoekt de verandering die sommige mensen ondergaan op het moment dat zij in de auto stappen. Agressie in het verkeer wordt door veel mensen ervaren als een probleem, zelfs meer dan het probleem van files (Zandvliet, 2009).

Martijn is boos

Hoe ontstaat agressie in het verkeer? En hoe ga je ermee om? In de documentaire Martijn is Boos vertellen verschillende weggebruikers en experts hierover. De documentaire is nu te bekijken. Lees hier meer informatie over de documentaire, het ontstaan ervan en een interview met documentairemaakster Barbara van den Bogaard!

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel