14 juni 2024

Wanneer gebruik je stadslicht?

Blog


Verlichting speelt een cruciale rol in de veiligheid van weggebruikers. Eén type verlichting dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het stadslicht.

Stadslicht vs. standaard koplamp verlichting

Stadslicht, ook bekend als parkeerlicht, is een type verlichting dat ontworpen is om een auto zichtbaar te maken voor andere weggebruikers wanneer deze geparkeerd staat in omstandigheden met beperkte verlichting. In tegenstelling tot de standaard koplampen, die bedoeld zijn om de weg voor de bestuurder te verlichten, zijn stadslichten bedoeld om de aanwezigheid van de auto kenbaar te maken zonder andere bestuurders te verblinden.

Waar zit stadsverlichting op de auto?

Stadslicht activeert de achterlichten, kentekenplaatverlichting en kleine lampjes aan de voorkant. Deze lampjes aan de voorkant zorgen ervoor dat het voertuig gezien kan worden, maar ze verlichten niet de weg vóór de auto.

Wanneer is stadslicht verplicht?

Stadslicht is niet verplicht, maar mag wel gevoerd worden in situaties waarbij het voertuig overdag in beweging is en er voldoende daglicht aanwezig is. In dergelijke omstandigheden is er geen wettelijke vereiste om enige vorm van verlichting te gebruiken, maar het voeren van stadslicht kan de zichtbaarheid van het voertuig licht verbeteren zonder andere weggebruikers te hinderen. Ook is het verplicht als je op of naast een rijbaan geparkeerd staat.

Welk symbool op het dashboard geeft stadsverlichting aan?

Het symbool voor stadsverlichting op het dashboard van een auto wordt meestal weergegeven als een lamp met twee naar buiten wijzende lijnen aan elke kant, die de verlichting aan de voor- en achterzijde van het voertuig voorstellen. 

 

  1. Stadslichten ingeschakeld
  2. Dimlicht ingeschakeld

De locatie van de schakelaar voor de verlichting, inclusief stadslicht, kan per auto verschillen, maar bevindt zich meestal aan een van de hendels aan de zijkant van het stuur of op het dashboard zelf.

 

Om de stadsverlichting aan te zetten, draai je de schakelaar naar het symbool dat overeenkomt met de stadsverlichting. In de meeste gevallen is dit de eerste stand na de uit-positie. Na deze stand volgen vaak de posities voor dimlicht en, indien aanwezig, mistlichten.

Het voorkomen van ongelukken of foutief gebruik

Een juist gebruik van stadslichten draagt niet alleen bij aan je eigen veiligheid en die van anderen, maar helpt ook schade aan je voertuig te voorkomen. In situaties waarin een ongeluk plaatsvindt en de juiste verlichting kan worden aangetoond, ondersteunt dit de positie van de bestuurder bij het afhandelen van verzekeringsclaims.

Mocht er onverhoopt toch schade ontstaan, dan helpen wij je graag. Meld je schade online of neem direct contact op met de aangesloten vestigingen.

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel