17 maart 2024

Wanneer banden wisselen?

Blog

Het kiezen van de juiste banden voor je auto is van belang voor je veiligheid en het voorkomen van autoschade. Zomerbanden en winterbanden zijn specifiek ontworpen om optimale prestaties te leveren onder verschillende weersomstandigheden.

Zomerbanden

Zomerbanden zijn gemaakt voor warmere temperaturen en bieden uitstekende grip op zowel droge als natte wegen. Ze zijn vervaardigd uit een harder rubbermengsel dat minder snel slijt bij hogere temperaturen. Het speciale profiel van het loopvlak zorgt voor een efficiënte afvoer van water, waardoor het risico op aquaplaning wordt verminderd en de grip op nat wegdek wordt verbeterd.

Winterbanden

Aan de andere kant presteren winterbanden het beste bij temperaturen onder de 7°C. Ze zijn gemaakt van een zachter rubbermengsel dat flexibel blijft bij lage temperaturen, waardoor ze een betere grip bieden op koude, natte, besneeuwde of ijzige wegen. Het diepere profiel van het loopvlak helpt bij het vastgrijpen en afvoeren van sneeuw, ijs en water.

Wanneer autobanden wisselen?

Het wisselen van banden kan worden onthouden door de wisseling tussen zomer- en wintertijd. Als de klok naar zomertijd gaat is het tijd om de zomerbanden er op te doen en vice versa. Vanaf het moment dat er kans is op vorst aan de grond en/of een grotere kans op sneeuw, is het raadzaam om op winterbanden te rijden.

Zomerbanden in de winter

Het maken van de juiste bandenkeuze heeft directe invloed op de verkeersveiligheid en het risico op schade aan voertuigen. Het gebruik van zomerbanden in de winter kan leiden tot verminderde grip en langere remafstanden, terwijl winterbanden in de zomer overmatige slijtage kunnen veroorzaken. Door voor elk seizoen de juiste banden te kiezen, wordt de kans op ongelukken aanzienlijk verkleind.

Autoschade herstellen bij A.A.S. Schadeherstel

In het geval van autoschade staat A.A.S. Schadeherstel klaar om de schade te herstellen. Schade kan gemakkelijk online worden gemeld of neem contact op met 1 van de aangesloten schadeherstelbedrijven.

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel