13 oktober 2022

De 10 meest voorkomende oorzaken van autoschade

Blog

Schade aan je auto zit in een klein hoekje. Erg vervelend, maar gelukkig is je auto bij een A.A.S. schadeherstelbedrijf in goede handen. Jaarlijks worden door onze vakmensen zo’n 80.000 autoschades hersteld. De oorzaken van hoe die schades ontstaan liggen erg uiteen. Maar wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van autoschade? Wij hebben de 10 meest voorkomende oorzaken voor je op een rij gezet.

10. Glasbreuk

Bij grote wisselingen in temperatuur kan een glasbreuk ofwel scheur in de autoruit ontstaan. Vaak zit er al een klein sterretje. Dit sterretje kan doorscheuren door warmte van de zon, de verwarming die hoog staat in de auto vanwege de kou buiten of door weerkaatsing van de zon op een donker voorwerp achter het raam. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk dat je een sterretje zo snel mogelijk laat herstellen om te voorkomen dat de autoruit uiteindelijk vervangen moet worden.

Vind een A.A.S. vestiging in de buurt

9. Aanrijdingen met dieren

Een aanrijding met een dier kun je meestal niet voorkomen en heeft vaak geen goede afloop voor het dier in kwestie. Afhankelijk van hoe groot het dier is kan de aanrijding veel schade aanrichten. Een hele nare ervaring dus. Als het dier een eigenaar heeft, kan de schade bij de eigenaar verhaald worden. Vaak gaat het echter om “wilde” dieren die geen eigenaar hebben. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent krijg je de schade vergoed vanuit je autoverzekeraar.

8. Inbraak

Helaas is het aantal inbraken in auto’s flink toegenomen in 2022. Bij een inbraak zijn dieven soms uit op waardevolle spullen die in de auto liggen, maar bepaalde type auto’s zijn doelwit van inbraken vanwege hun onderdelen. Deze onderdelen worden massaal gestolen en in het buitenland verkocht.

7. Hagel

Een hagelbui kan binnen een paar minuten flinke schade veroorzaken aan je auto. Vooral grote hagelstenen zijn funest voor de ruiten en het plaatwerk van je voertuig. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent wordt hagelschade vergoed door je autoverzekering.

6. Storm

Ongeveer de helft van autoschades door weer worden veroorzaakt door storm. Iets wat we helaas steeds vaker zullen gaan meemaken. Denk bij stormschade niet alleen aan schade door afbrekende takken, maar ook door rondvliegende objecten zoals dakpannen. Afhankelijk van hoe je verzekerd bent wordt stormschade vergoed door je autoverzekering.

5. Aanrijdingen met voetgangers of fietsers

Een aanrijding met voetganger of fietser is een heftige ervaring met mogelijk erg vervelende afloop. Zeker als het donker is, valt een voetganger of fietser niet altijd goed op. Vaak is het kantje boord, maar soms lukt het niet meer om te ontwijken.

4. Vandalisme

Auto’s bekrassen, spiegels die eraf worden getrapt of autoruiten die worden vernield. Als je auto met opzet wordt beschadigd noemen we dat vandalisme. Als dit gebeurt, is het belangrijk om direct aangifte te doen bij de politie. Mogelijk ben je niet het enige slachtoffer en is de dader door de politie op te sporen. Je autoverzekeraar kan je vertellen of de schade wel of niet wordt vergoed. Als de dader bekend is zal deze aansprakelijk worden gesteld.

3. Steenslag

Een slecht wegdek veroorzaakt soms losliggende steentjes. Die kaatsen tegen de zijkant van je auto aan als je hier hard overheen rijdt. Meestal is schade door steenslag niet te voorkomen en bijna elke auto heeft na verloop van tijd steenslag. Omdat het vaak meerdere kleine beschadigingen zijn is het toch geen fraai gezicht. Je kunt eventueel vrijblijvend een offerte aanvragen voor het herstel van steenslag bij een van onze vestigingen.

2. Aanrijding met wegmeubilair

Paaltjes, lantaarnpalen of een verkeersbord. Dit zijn een aantal van de zaken die vallen onder zogenaamd “wegmeubilair”. Ze zijn de ergernis van bijna elke autobezitter, want in een kort moment van onoplettendheid rij je er tegenaan en heb je een deuk(je) of kras(je) opgelopen.

1. Aanrijding met gemotoriseerd voertuig

De meest voorkomende oorzaak van autoschade is een aanrijding met een ander gemotoriseerd voertuig. Invoegen, plotseling remmen, door rood rijden. Het zijn allemaal oorzaken van ongelukken die, helaas, dagelijks voorkomen. Een dergelijk ervaring kan heel heftig zijn en dat begrijpen wij maar al te goed. Probeer na de aanrijding, indien mogelijk, op een veilige plek te gaan staan. Vul samen met de eigenaar van de andere auto het schadeformulier in en neem contact op met je autoverzekeraar of bel een van onze schadeherstelbedrijven. Wij werken samen met bijna alle verzekeraars in Nederland.

Vind een A.A.S. vestiging in de buurt

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel