2 januari 2023

Auto total loss, wat nu?

Blog

Is uw auto total loss verklaard na een ongeval? Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wanneer wordt een auto total loss verklaard? Wat is het verschil tussen de dag- en restwaarde? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen. Als u gerichte vragen heeft kunt altijd vrijblijvend contact opnemen met een A.A.S. schadeherstelbedrijf.

Vind een vestiging

Wat is total loss?

Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard; technisch of economisch total loss.

  • Technisch total loss 

Als een auto technisch total loss wordt verklaard, is de auto dusdanig beschadigd dat herstel niet meer mogelijk is. Een auto is bijvoorbeeld technisch total loss als hij is uitgebrand of na een ernstig ongeval. Auto’s die gestolen zijn kunnen ook technisch total loss worden verklaard. Wanneer een auto technisch total loss is verklaard mag deze niet meer worden hersteld en moet deze worden gedemonteerd door een erkend demontagebedrijf. 

  • Economisch total loss 

Een auto is economisch total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto. Over het algemeen wordt de vuistregel aangehouden dat een auto total loss is wanneer de reparatiekosten hoger dan 50% van de dagwaarde is. Als de waarde van de auto € 8500,- is en de reparatiekosten zijn meer dan €4250,-, dan is de auto economisch total loss. 

Dagwaarde en restwaarde toegelicht

De term dagwaarde is al een aantal keer benoemd in dit artikel. Maar wat is de dagwaarde? Zoals het woord al doet verklappen is dagwaarde de waarde die de auto op dit moment (dag) heeft. Of het bedrag dat uw auto voor de schade of diefstad waard was. Belangrijk om te onthouden; het is dus niet de waarde waarvoor u de auto heeft gekocht. Het bedrag wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde en de leeftijd van de auto. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de staat van de auto en de toegevoegde accessoires. Naast de dagwaarde wordt ook de restwaarde berekend.  De restwaarde is de waarde van een auto na het oplopen van schade. De restwaarde geeft aan wat u ontvangt of als u uw beschadigde voertuig wilt verkopen. Zijn de reparatiekosten hoger dan het waardeverschil tussen de dag- en restwaarde van de auto? Dan is uw auto economisch total loss. Afhankelijk van uw type autoverzekering krijgt u dit waardeverschil uitgekeerd.

Door wie wordt een auto total loss verklaart? 

Een schade-expert wordt ingeschakeld om de schade te bekijken. Dit kan bij een aangesloten A.A.S. autoschadeherstelbedrijf. Hiervoor worden expertisekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden, afhankelijk van uw verzekering, vergoed. Deze schade-expert stelt de dag- en restwaarde van de auto vast en aan de hand daarvan wordt berekend of de auto economisch total loss is.

Als u het niet eens bent met de uitslag van de expert kunt u een contra-expert inschakelen, ook wel een second opinion. Het inschakelen van een contra-expert moet wel redelijk zijn. Wanneer een auto technisch total loss is verklaard, kunt u niet tegen de expert in gaan. De auto kan en mag niet meer in gebruik worden genomen. Bij economisch total loss heeft u wel een aantal keuzes die u kunt overwegen. U kunt door blijven rijden met de schade. De schade kan hersteld worden of u verkoopt uw auto. Is de schade veroorzaakt door iemand anders of bent u volledig casco verzekerd? Dan kunt u een vergoeding claimen. Dat is het verschil van de dagwaarde en de restwaarde van de auto.

Verzekering 

Wat u uitgekeerd krijgt bij zowel economisch als technisch total loss hangt af van uw autoverzekering en de polisvoorwaarden die daar bij horen. Als u een eigen risico heeft wordt dit van het uit te keren bedrag afgehaald.

  • WA autoverzekering

Bij een WA autoverzekering wordt alleen de schade vergoed die u heeft veroorzaakt bij anderen. U krijgt uw eigen schade niet vergoed. Heeft iemand anders de schade veroorzaakt? Dan kunt u de schade verhalen op de tegenpartij.

  • WA+ autoverzekering

Bij een WA+ verzekering wordt alleen in bijzondere gevallen total loss vergoed. Is uw auto total loss verklaard door hagel, brand, storm of een overstroming? Dan wordt de schade vergoed. Heeft u de schade zelf veroorzaakt? Dan krijgt u geen schadevergoeding.

  • Allrisk autoverzekering

Allrisk is de meest uitgebreide autoverzekering, ook wel volledig casco genoemd. Deze verzekering vergoed in bijna alle gevallen total loss. In uw polisvoorwaarden kunt u de voorwaarden raadplegen. Zo krijg u geen vergoeding als u onder invloed heeft gereden.

A.A.S. Schadeherstel 

A.A.S. is een coöperatie waar meer dan 90 schadeherstelbedrijven bij zijn aangesloten. We zijn te vinden door het hele land. Zo zijn wij altijd in de buurt. De bij A.A.S. aangesloten schadeherstellers zijn zelfstandige ondernemers die het als hun missie zien om u op ieder moment zo prettig en snel mogelijk van dienst te kunnen zijn en uw wensen en verwachtingen te overtreffen.

Vind een vestiging

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel