Milieubewust rijden deel 2: milieuvriendelijk op weg, 6 tips

14/04/2016

In ‘Milieubewust rijden deel 1’ heb ik aandacht besteed aan milieubewust rijden. Hierin gaf ik tips over het door- en terugschakelen, omgang met de motor, cruise control en bandenspanning. In deze blog wil ik jullie inspireren met 6 nieuwe tips. Want hoe was je bijvoorbeeld je auto milieuvriendelijk? En hoe bespaar je brandstof onderweg?

milieubewust rijden: 6 tips

  1. Auto wassen: de zomer staat weer voor de deur en om een beetje goed voor de dag te komen wil je de lak van je auto mooi laten glimmen in het lentezonnetje. Begrijpelijk, want dan komt die zonnebril achter het stuur toch net even wat beter over. Zelf je auto wassen of langs de wasstraat gaan zijn beiden verre van milieuvriendelijk. Er wordt per wasbeurt namelijk veel water gebruikt en alle chemicaliën lopen regelrecht de goot in. Kan dit anders? Jazeker! Er zijn milieuvriendelijke wasstraten die minder water (en energie) verbruiken, het water hergebruiken, met milieuvriendelijke middelen werken en minder geluid produceren. Als je graag jeauto zelf wast zijn er duurzame producten op de markt die je zonder water kunt gebruiken en biologisch afbreekbaar zijn.
  2. Files: bepaalde routes zijn erg filegevoelig en helaas staan veel Nederlanders daardoor meerdere keren per week in de file, wat de pret niet echt verhoogd. Het vermijden van deze routes is de meest aanneembare tip, maar niet voor iedereen een optie. Vandaar al die files natuurlijk. Soms is het handiger en praktischer om de bus of trein te pakken naar je werk. Zeker op de dinsdagen en donderdagen kan dit een oplossing zijn voor je agenda, stresslevel en het milieu.
  3. Deelauto: kruist jouw route met dat van een collega onderweg naar het werk? Rijd dan samen verder vanaf bijvoorbeeld een carpoolplaats. Scheelt aan uitstoot en in je portemonnee.
  4. Auto-onderdelen: als een auto-onderdeel aan vervanging toe is kun je kiezen voor nieuwe onderdelen. Zoals bij de productie van ieder nieuw product is ook het produceren van nieuwe auto-onderdelen niet goed voor het milieu. Kies daarom voor gerecyclede onderdelen.
  5. Route: ik begrijp dat mensen niet voor hun plezier omrijden. Voor de meesten geldt: hoe korter de route, hoe beter. Toch komt het vaak voor dat de reistijd flink kan oplopen door bijvoorbeeld wegafsluitingen, vergissingen over de te nemen weg en files. Daarom kan het lonen om de route van tevoren op de zoeken en te bepalen wat de kortste weg is van A naar B. Er zijn verschillende App’s die dit automatisch voor je berekenen.
  6. Afval: iedereen eet wel eens wat in de auto. Vervolg: de resten moeten ergens heen en het liefst niet op de bijrijdersstoel. Dan werkt een raampje wel heel aanlokkelijk. Of misschien toch niet: ten eerste is het niet prettig voor de achterligger om een zak van een fastfoodketen of kauwgom tegen de voorruit te krijgen en ten tweede kun je je voorstellen dat het milieu dit soort materiaal niet of moeilijk afbreekt. Laten we samen de wegen in NL schoonhouden, dat rijdt ook nog eens prettiger.

milieubewust rijden: 6 tips

Misschien wat flauw, maar ik moet het toch gezegd hebben. Als je heeeel zuinig wil rijden is er maar één optie: laat de auto thuis en pak wat vaker de fiets of de benenwagen.

 


Laureen Dekkers werkt als marketing assistent bij A.A.S. Schadeherstel. Ze houdt zich graag bezig met tekst, taal, inspiratiesessies en social media. Deze passies sluiten perfect aan bij haar marketingfunctie waar het schrijven van blogs, web content en social media teksten onderdeel is van haar takenpakket. Samen met haar collega’s schrijft ze blogs die je kunt lezen op de Blogpagina van A.A.S.

Laureen Dekkers A.A.S.

A.A.S. Schadeherstel | Copyright 2006 - 2019

Ontwerp & realisatie – DDK + Internetbureau Studio September

A.A.S. Schadeherstel

Stadionstraat 1c
4815 NC Breda

076 – 5232530

info@aas-schadeherstel.nl