Milieubewust rijden deel 1: 6 tips om zuiniger te rijden

24/02/2016

Steeds meer mensen rijden bewust. Dit bewustzijn in het verkeer heeft te maken met veiligheid, oplettendheid en het milieu. Aan het laatste wil ik in deze blog aandacht besteden, want hoe doe je dat eigenlijk: milieubewust rijden? Een elektrische auto kopen is misschien de wel simpelste oplossing, maar niet de goedkoopste.

milieubewust rijden

Aangezien ik milieubewuster wil gaan rijden, en nog geen afstand kan doen van mijn wellicht wat minder zuinige maar zeer geliefde rode ‘bolide’, ben ik op onderzoek uitgegaan. De resultaten heb ik samengevat in 6 tips om zuiniger te rijden. Deze kleine aanpassingen in je rijgedrag resulteren in een vriendelijker resultaat voor het milieu en je portemonnee. Ik ga ze zeker uitproberen!

  1. Schakel eerder door zodat het aantal toeren laag blijft. Hoe lager het toerental, hoe minder het brandstofverbruik. Een voorbeeld: als je in de vijfde versnelling rijdt in plaats van de tweede, bespaar je zo’n 50% aan brandstof.
  1. Zet de motor uit als je een tijdje stilstaat. Dit kan voor een stoplicht dat lang op rood staat of bijvoorbeeld bij een picknickplaats. Het uitzetten van de motor scheelt een onnodige hoeveelheid uitlaatgassen en is dus vanzelfsprekend beter voor het milieu.
  1. Houd de bandenspanning op peil. Als de bandenspanning goed is, rolt de auto beter over het asfalt waardoor de auto minder brandstof verbruikt. Om een vergelijking te maken: het fietsen op opgepompte fietsbanden kost ook minder energie om vooruit te komen.
  1. Maak gebruik van een cruise control als deze optie in de auto zit. Dit zorgt dat je een constante snelheid aanhoudt wat leidt tot minder gas geven en remmen. Hierdoor heeft je auto minder brandstof nodig. Helaas beschikt mijn auto niet over dit prachtige systeem, waardoor ik zelf probeer zo constant mogelijk te rijden in een laag toerental. Dat rijdt ook wel zo relaxed!
  1. Beperk het terugschakelen tijdens het remmen, geef geleidelijk gas en laat de auto zoveel mogelijk uitrollen. Zo laat je het toerental niet onnodig oplopen en verspil je ook minder brandstof.
  1. Van deze laatste tip zal je misschien niet gelijk een gat in de lucht springen: laat de motor van de auto niet stationair warmdraaien als het koud is of gevroren heeft. Dit kost namelijk veel vermogen en is slecht voor de auto, want er wordt meer benzine door de motor gepompt. Tja, ik betrap mezelf er ook op. Tijdens het krabben zet ik de motor aan zodat het ijs sneller van de ruiten smelt. Maar hoe kan je dan wel veilig, zonder ijs op je ramen, wegrijden? Je kunt speciale spray op je ruiten spuiten die het ijs oplost. Deze sprays zijn ook in milieuvriendelijke varianten te koop. Een nog beter alternatief is het afdekken van de voor- en achterruit zodat er geen ijsvorming op de autoruiten ontstaat.

milieubewust rijden

 

Misschien wat flauw, maar ik moet het toch gezegd hebben. Als je heeeel zuinig wil rijden is er maar één optie: laat de auto thuis en pak wat vaker de fiets of de benenwagen.

 


Laureen Dekkers werkt als marketing assistent bij A.A.S. Samen met haar collega’s schrijft ze de blogs die je kunt lezen op deze pagina. Haar passies, bezig zijn met tekst, taal, inspiratiesessies en social media, sluiten perfect aan bij deze functie en haar gevolgde studies Communicatie en Online Marketing. Het schrijven van blogs, web content en het vervullen van andere online taken voor A.A.S. vindt ze dan ook erg leuk om te doen. 

Laureen Dekkers

A.A.S. Schadeherstel | Copyright 2006 - 2019

Ontwerp & realisatie – DDK + Internetbureau Studio September

A.A.S. Schadeherstel

Stadionstraat 1c
4815 NC Breda

076 – 5232530

info@aas-schadeherstel.nl