Auto in de brand

Alles over de verzekering en de vervolgstappen


Een nachtmerrie wordt werkelijkheid

Het is een scenario waar je liever niet aan denkt: je loopt naar je auto en ziet plotseling vlammen onder de motorkap vandaan komen. Je auto staat in brand. Wat doe je? Dit artikel helpt je te begrijpen wat je moet doen in zo'n situatie.

Wat te doen als je auto in brand staat?

Als je auto in brand staat, is het belangrijk om snel en correct te handelen. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

Stap 1: Zorg voor je eigen veiligheid en die van anderen: Verlaat de auto onmiddellijk en zorg ervoor dat iedereen op een veilige afstand blijft.

Stap 2: Bel de hulpdiensten: Bel 112 en geef duidelijk aan dat het om een autobrand gaat.

Stap 3: Maak foto's voor de verzekering als dit veilig kan. De foto's van de brandende auto kunnen later nuttig zijn voor je verzekeringsclaim.

Lees meer

Hoe kun je een autobrand voorkomen? 

Hoewel je niet alle autobranden kunt voorkomen, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

  • Regelmatige controles: Laat je auto regelmatig controleren door een professional om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
  • Installeer een brandblusser: Een brandblusser in je auto kan je helpen om een kleine brand snel te blussen voordat deze zich verspreidt.
  • Veilig parkeren: Parkeer je auto op een veilige plaats, uit de buurt van brandbare materialen.

Vind een A.A.S. autoschadeherstelbedrijf in de buurt

A.A.S. Schadeherstel is een coöperatie waarbij 95 autoschadeherstelbedrijven zijn aangesloten. Zo is er altijd wel een bedrijf bij jou in de buurt!

Oorzaken van een autobrand 

Autobranden kunnen om verschillende redenen ontstaan, en het begrijpen van deze oorzaken kan je helpen om het risico op een brand in je eigen auto te verminderen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van autobranden:

1. Vandalisme

Helaas zijn er gevallen waarin autobranden opzettelijk worden veroorzaakt door vandalisme of kwaadwillige acties. Hoewel je dit soort situaties niet altijd kunt voorkomen, kan het helpen om je auto op een veilige, goed verlichte plaats te parkeren.

2. Technische defecten

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van autobranden. Technische defecten kunnen variëren van problemen met de bedrading tot defecten in de motor. Bijvoorbeeld, oude of beschadigde bedrading kan oververhit raken en vonken veroorzaken, wat kan leiden tot een brand. Evenzo kan een oververhitte motor, vooral in combinatie met olie- of koelvloeistoflekkages, een brand veroorzaken.

3. Brandstoflekkages

Brandstof is uiteraard zeer brandbaar, en een lekkage kan leiden tot een brand, vooral als het in contact komt met een hete motor of uitlaat. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van brandstoflekkages, zoals een sterke benzinegeur of natte plekken onder de auto.

4. Ongevallen

Bij ernstige auto-ongelukken kan er soms brand ontstaan, vooral als er brandstof lekt en er een ontstekingsbron aanwezig is. In dergelijke situaties is het belangrijk om zo snel mogelijk uit de auto te komen en de hulpdiensten te bellen.

Het is belangrijk om te onthouden dat regelmatig onderhoud aan je auto kan helpen om technische problemen te voorkomen die tot brand kunnen leiden. Zorg ervoor dat je auto regelmatig wordt gecontroleerd door een professional en dat eventuele problemen onmiddellijk worden aangepakt.

Autobrand en verzekering 

 Hoe een autobrand door je verzekering wordt gedekt, hangt af van het type verzekering dat je hebt. Over het algemeen dekt een WA-verzekering nooit brandschade aan eigen verzekerde, alleen aan de tegenpartij. Terwijl een Beperkt Casco of Volledig Casco verzekering dit wel doet. Het is belangrijk om je polis te controleren en contact op te nemen met je verzekeraar om de procedure voor het indienen van een claim te begrijpen.

Auto total loss

Een auto kan technisch total loss worden verklaard als hij is uitgebrand. Als een auto technisch total loss wordt verklaard, is de auto dusdanig beschadigd dat herstel niet meer mogelijk is. Lees hier meer over auto total loss

Samenvatting en volgende stappen

Een autobrand is een angstaanjagende ervaring, maar door te weten wat je moet doen, kun je jezelf en anderen veilig houden en de schade beperken. Vergeet niet om regelmatig onderhoud aan je auto te laten uitvoeren, een brandblusser in je auto te installeren en je verzekering te controleren op dekking voor autobrand. Als je nog geen brandblusser in je auto hebt, is het nu het perfecte moment om er een te installeren. Als je schade hebt door brand helpen we graag verder. Meld je schade online of bel direct naar 1 van onze vestigingen.

Wij helpen je weer op weg bij (auto)schade


Heb je autoschade?

Onze vakmensen helpen je graag!

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel