18 februari 2019

A.A.S. Van Jaarsveld sponsort zorgbus voor ‘De Witte Schuur’

Goed doen doet goed

Op een uitzonderlijk mooie en zonnige maandag in februari hebben Rob van Jaarsveld van A.A.S. Van Jaarsveld en Carola Hampel van het Team A.A.S. afgesproken met Conny van Herwijnen van de zorgboerderij De Witte Schuur en Ruud Joosten, een van de chauffeurs van de bussen van Stichting MVI, mobiliteit voor iedereen.

Stichting MVI

Deze stichting levert bussen aan zorginstellingen, zodat cliënten hun dagelijkse bezigheden kunnen blijven voortzetten, zoals het deelnemen aan het arbeidsproces op hun eigen specifieke wijze. De stichting betaalt deze bussen uit sponsorgelden, gedoneerd door lokale ondernemingen, zoals A.A.S. Van Jaarsveld. Hun logo staat dan ook op deze vervoersbus. In hun regio sponsoren ze 3 busjes in Geldermalsen, Tiel en Culemborg. Ruud is een van de 10 chauffeurs die dagelijks 7 ritten in de ochtend en middag maken en deelnemers van hun zorginstelling of woonhuis halen en brengen naar deze geweldige dagbesteding op een hele mooie locatie in het Culemborgse platteland.

Zorgboerderij De Witte Schuur

Deze bestaat sinds 2008 als zorgboerderij en omvat een schapenfokbedrijf en er is kleinvee zoals, kippen, kwartels, konijnen, geiten en varkens. Daarnaast is er ook een moestuin, boomgaard, bakkerij, atelier, theeschenkerij, houtwerkplaats en een Boerderijwinkel. Deelnemers met een beperking worden hier begeleid door een vast team van ervaren en professionele medewerkers en vrijwilligers. De Witte Schuur biedt op dit moment nuttige dagbesteding aan ruim 60 jong volwassenen en volwassenen met een beperking. Daarnaast is er de ‘belevingsgroep’ deze groep komt voor het “beleven” van, deze groep is veel buiten en geniet daarbij van de rust en de natuur. Ook wordt de bus ingezet voor theateractiviteiten.

De bus is echt een uitkomst

De regelingen ten aanzien van het vervoer werden steeds minder en sinds 2014 was er geen geld meer voor het vervoer. Conny  verkocht daarom hun privé auto, om 2 oudere taxibusjes aan te schaffen. Echter op een gegeven moment waren de busjes nodig aan vervanging toe en werden ze niet meer goedgekeurd. Dat gaf veel onzekerheid en zorgen en toen zij lazen over Stichting MVI hebben ze het contact gelegd en is het allemaal geregeld. Het ontlast de zorgboerderij van veel gedoe rondom de bussen, want alles wordt door hun geregeld en er rijden goede veilige bussen, zodat Conny en haar medewerkers kunnen doen waar zij goed in zijn: zorgen dat mensen weer een zinvolle invulling van hun leven krijgen. et is echt een uitkomst waar een heel groot gebied rondom Culemborg mensen met een beperking naar diverse zorginstellingen mee worden vervoerd. Sinds de start vanaf mei 2018 staan er al vele duizenden kilometers op de teller. Samen met een goede pool van vrijwilligers, chauffeurs en begeleiders zorgen zij ervoor dat er zo’n 60 deelnemers dagelijks kunnen samenwerken en beleven. Anders zouden zij noodgedwongen thuis moeten blijven zitten zonder de aanspraak van mensen. Hier kunnen zij in hun eigen ritme en structuur hun dagen invulling geven. Hebben de deelnemers een afspraak met een fysiotherapeut of een dokter, dan biedt de bus ook weer een uitkomst om ze te halen en brengen, maar ook voor de boodschappen wordt er dankbaar van de bussen gebruik gemaakt. Ook kan de zorgboerderij dankbaar gebruik maken van de samenwerking van betrokkenen (de vrienden van) en stagiaires, omdat het een erkend leerbedrijf is en samenwerkt met diverse scholen en opleidingen.

Elke dag is weer een belevenis

Conny zegt dat er geen dag hetzelfde is en elke dag maak je wel weer iets bijzonders mee. Dat maakt dit werk zo mooi. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten en doet zijn of haar taak. Of dat nu in de keuken is waar taarten gebakken worden die weer in de theeschenkerij verkocht worden, of dat in de houtbewerking is waar houten figuren gemaakt worden, die dan weer in de winkel verkocht worden. Maar ook als het even niet je dag is, is er een plekje voor je waar je je even kunt terugtrekken en tot rust kunt komen.

Leuk om te vermelden is dat er in deze tijd van lammetjes die geboren worden, de deelnemers die bij zo’n bevalling betrokken zijn, toch echt een koffiepauze nemen, omdat het zo in hun systeem zit. Dat een bevalling even niet kan wachten, daarvan kunnen wij ze echt niet overtuigen. Alle medewerkers vormen samen eigenlijk een grote familie en zijn al jaren een vast gezicht op de zorgboerderij, dat maakt ook dat Conny en haar eigen familie dit werk zo met volle overtuiging en passie doen. Het is meer een roeping in plaats van werk, waarvan ieder een onderdeel is van het geheel. Tijdens een rondje om en rond de zorgboerderij wordt al snel duidelijk dat chauffeur Ruud ook onderdeel van de familie is. Een deelnemer heeft pech gehad en zich bezeerd en dat moet Ruud natuurlijk direct weten. Een knuffel biedt dan veel troost.

Het is ons na een middag op de zorgboerderij wel duidelijk, dit is heel dankbaar werk en wat fijn dat wij als A.A.S. dit initiatief van Stichting MVI een warm hart toedragen en onze herstellers zich hiervoor willen inzetten. Op deze wijze kunnen mensen met een beperking de juiste aandacht en zorg krijgen die ze zo door Conny van Herwijnen en haar team gegund is!

Heel veel succes met jullie dankbare taak en toewijding. En Rob van Jaarsveld wat fijn dat je de MVI bussen support en de zorgboerderij in je hart hebt gesloten!

www.stichtingmobiliteitvooriedereen.nl 

auteur: Carola Hampel

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel