9 augustus 2019

A.A.S. Autoschadebedrijf Nowosielski sponsort zorgbus voor "het Zandkasteel"

Goed doen doet goed

Wat begon met het organiseren van een aantal logeerweekenden is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie waar 140 kinderen opgevangen worden. Bij het Zandkasteel in Kortenhoef komen kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking voor diverse vormen van opvang. A.A.S. Autoschadebedrijf Nowosielski uit Utrecht is een van de sponsors van de bus die deze kinderen vervoert van en naar alle activiteiten die het Zandkasteel organiseert.

Opvang

Bij het Zandkasteel in Kortenhoef worden kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 20 jaar met een verstandelijke beperking opgevangen. Dit kan op diverse manieren. Zo zijn er logeerweekenden en weken, is er weekendopvang, naschoolse opvang, vakantie opvang en zijn er jongerenavonden. Het Zandkasteel biedt kleinschalige opvang aan zodat kinderen in een vertrouwde omgeving en met de juiste begeleiding opgevangen kunnen worden.

Hoe het begon

Karin van Zanden, de oprichtster van het Zandkasteel, werkte voorheen als leerkracht op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen (zlmk) in Hilversum. Het viel haar op dat er voor deze kinderen weinig kleinschalige opvang beschikbaar was. Daarop besloot zij een aantal logeerweekenden te organiseren. Ze regelde een locatie en… de aanmeldingen stroomden binnen. Blijkbaar was er enorm veel behoefte aan dergelijke initiatieven en dat was het moment waarop Karin haar baan als leerkracht vaarwel zei om het dan maar zelf te organiseren. En zo geschiedde! Er kwam een vaste locatie, er kwamen steeds meer kinderen en het team van medewerkers werd groter. Zo groeide het Zandkasteel uit tot de vaste en vertrouwde stek van veel kinderen.

Visie

De kinderen die bij het Zandkasteel komen zijn verstandelijk beperkt, maar kunnen wel zelfstandig meedoen aan activiteiten. Ondertussen wordt er ook gewerkt aan bepaalde doelen, zoals sociale interactie, leren delen, samen spelen, etc. Er zijn multidisciplinaire overleggen met de school zodat de lijnen heel kort zijn. Bij het Zandkasteel wordt ieder kind op zijn of haar eigen unieke wijze begeleid. Dat is de visie en tevens de missie van de oprichtster. Het kleinschalige karakter van de opvang draagt hieraan bij.

A.A.S. Autoschadebedrijf Nowosielski

Om alle kinderen te kunnen vervoeren van en naar de opvang, of naar een locatie voor een logeerweekend, was een bus nodig. De Stichting MVI (mobiliteit voor iedereen) levert bussen aan zorginstellingen die deels betaald worden door sponsorgeld. A.A.S. Autoschadebedrijf Nowosielski uit Utrecht is een van de sponsors van deze bus. We zoeken de eigenaar, Ronald Aarsen, op in zijn vestiging aan de Schaverijstraat in Utrecht.

Ronald Aarsen

Dat Ronald Aarsen deze zorgbus sponsort is eigenlijk helemaal niet gek. Deze schadehersteller heeft ‘sociaal persoon’ nog net niet op zijn voorhoofd geschreven staan. Maar dat hoeft ook niet, want je merkt aan alles dat we hier te maken hebben met iemand die geven duidelijk veel belangrijker vindt dan nemen. Hij vindt het dan ook heel “normaal” om deze zorgbus te ondersteunen door middel van sponsoring. “Ik heb een zwak voor iedereen die om wat voor reden dan ook een steuntje in de rug kan gebruiken. Neem nou deze kinderen: zonder vervoer kunnen zij niet op de opvang komen of een leuk weekend weggaan met elkaar. Voor mij was er dan ook geen twijfel mogelijk om mee te doen met dit mooie project.” Dat het hart van Ronald groot is, is meerdere mensen opgevallen. Zo wordt hij weleens de dr. Phil van de garage genoemd. Een journalist pikte dit op en schreef er een artikel over.

Topbestemmingen

De bus wordt volop gebruikt en is onlangs zelfs naar Parijs gereden. Tijdens de meivakantie bracht de bus de kinderen naar Disneyland Parijs. De bus rijdt in Nederland ook naar bijzondere locaties: de Beekse Bergen of de Efteling om maar eens een paar bestemmingen te noemen. Daarnaast rijdt de bus twee keer per maand naar een bungalowpark op de Veluwe als vaste locatie voor de logeerweekenden. Tel hierbij alle ritjes van en naar school op, het vervoer naar sportactiviteiten, het halen van de boodschappen en al die andere dingen waarvoor vervoer noodzakelijk is en je komt automatisch tot de conclusie: zo belangrijk is dus een zorgbus.

MVI

We noemden de stichting al eerder, maar deze stichting is voor organisaties zoals het Zandkasteel van grote waarde. Om zelf een bus aan te schaffen is voor een kleinschalige opvang (die verder niet bij enig keten of ander collectief is aangesloten) bijna niet op te brengen. De stichting MVI levert, tegen een kleine maandelijkse bijdrage, gloednieuwe bussen aan zorgorganisaties zoals het Zandkasteel.

A.A.S.

A.A.S. is een schadeherstelketen waarbij 86 vestigingen zijn aangesloten, door heel Nederland. Ook Autoschadebedrijf Nowosielski is bij A.A.S. aangesloten. Sinds eind 2018 is A.A.S. officieel partner van Stichting MVI. Het hoofdkantoor van A.A.S. sponsort samen met een aantal aangesloten schadeherstelbedrijven op dit moment acht zorgbussen.

Deel dit artikel via

Doorzoek de website van A.A.S. Schadeherstel